SMS lån

För SMS-lån är lånesummorna ofta mellan 1000 och 4000 kronor ungefär och lånetiden är på ungefär en månad.

Ofta står det att SMS-lånen är räntefria eller har mycket låg ränta, men hundratals kronor kan tas ut för varje lån. Dessa avgifter gör att lånen har mycket hög effektiv ränta och enligt Konsumentverket kan de motsvara en effektiv årsränta på 700-800 procent. Den högsta rapporterade effektiva räntan som rapporterats på ett SMS-lån i Sverige är 75 862 procent och togs ut av HTO Finansiering under varumärket LuckyLoan.

Företag för sms-lån

I dag finns hela 40 olika aktörer på marknaden. Svenska Finansinspektionen uppmärksammade hösten 2007 att många av företagen som bedriver denna typ av utlåning, inte var registrerade hos dem, trots att det är ett lagkrav.

Historia SMS-lån

SMS-lånen kom till Sverige 2006 och under de första åren kunde man ta SMS-lån med pengar direkt, utbetalning av lånet ske redan inom 15 minuter. Efter ett ingripande av de svenska storbankerna sker utbetalningen numer dagen efter. Innan mobillånen lanserades var Internetlån och pantbanker det enda sättet att göra snabba lån. Ansökningsprocessen på Internetlån brukade dock ha lång ansökningstid.

Personer som tar dessa typer av ”räntefria lån”, får ofta problem vid deklarationen eftersom utlåningsföretag inte skickar ut kontrollbesked på betald ränta. Därför kan man inte göra ränteavdrag för kostnaden på lånet.