Att tänka på vid smslån

småpengarNär räkningarna hopar sig och du inte ser en väg ur din ekonomiska knipa, kan ett bra sätt att ta sig ur detta vara att ta ett SMS-lån. Du måste dock se detta som en tillfällig lösning och det finns en del saker du bör tänka på innan du tar lånet. Som vi skrivit i ett tidigare inlägg tar många snabblån för att köpa saker så att de kan passa in i gänget och känna sig lyckade. Denna anledning är dock inte den bästa för att ta ett lån. Ett lån ska ses som en sista utväg och är inget man bör ta förhastat.

De senaste åren har en vanlig anledning till att svenskar fått betalningsanmärkningar varit att de haft obetalda skulder kopplade till sms-lån. De obetalda skulderna från sms-lån är en utav de vanligaste anledningarna till att man hamnar hos Kronofogden. Den grupp människor som fått störst problem med SMS-lån är ungdomar.

Att tänka på innan du tar lån

Det är enkelt att falla för frestelsen att ta ett SMS-lån i situationer där pengar behövs snabbt, som till exempel under en shoppingrunda eller en utekväll. Här ligger risken i att man tar ett lån baserat på en impuls snarare än ett verkligt behov. Denna typ av impulsbeslut kan snabbt leda till onödiga skulder.

En enkel ansökningsprocess leder till snabba beslut

Den stora dragningen med SMS-lån ligger i deras enkelhet och snabbhet. Du fyller snabbt i en ansökan, får ofta besked inom några minuter och kan ha pengarna på kontot kort därefter. Denna snabbhet kan dock vara en dubbelkantad svärd. Eftersom processen är så pass snabb kan du känna dig lockad att inte tänka igenom beslutet ordentligt, vilket kan leda till att du lånar pengar du egentligen inte behöver.

Traditionella lån ger tid för övervägande

I jämförelse med traditionella banklån, där ansökningsprocessen kan vara längre och mer detaljerad, ges du som låntagare mer tid att reflektera över ditt beslut. Denna tidsperiod kan fungera som en paus där du verkligen kan fundera på om lånet är nödvändigt och om du har möjlighet att betala tillbaka det i tid. Den längre processen ger dig också möjlighet att ställa frågor och få en klarare bild av villkoren.

Villkoren för SMS-lån är ofta sämre än vid andra typer av lån som blancolån eller privatlån. Med det sagt finns även många fördelar med att ta ett SMS-lån. Den tid man har på sig att betala tillbaka mobillånet är ofta kort, vanligtvis 30 dagar. Den effektiva räntan ligger dessutom långt över den för normala lån.

Medan SMS-lån erbjuder snabb tillgång till kontanter, bör du alltid tänka igenom ditt beslut noggrant. Att stanna upp och verkligen reflektera över dina ekonomiska behov och förmåga att betala tillbaka lånet kan spara dig både pengar och huvudvärk i det långa loppet.

Fördelarna med SMS-lån

  • Det är väldigt enkelt och smidigt
  • Du behöver endast en mobiltelefon för att ta lånet
  • Ansökningsprocessen är inte alls lika omfattande som vid andra lån
  • Du slipper frågor om din privatekonomi samt att skriva under några avtal
  • Du har pengarna på kontot redan samma eller nästa dag
  • Även du som har låg inkomst och betalningsanmärkningar kan få låna
  • Det finns många olika aktörer att låna av